Jeg husker mit første møde med Ivalo og Leif, som nyansat seminarielærer i 1980, hvor de afholdt en fællestime for alle studerende. Jeg var nyuddannet universitetsmusiklærer med tilbagestrøget hår og havde ikke oplevet noget lignende.
Det satte sig store spor i min egen undervisning efterfølgende.
Senere lavede min kollega Karen Rønne og jeg interview med Leif til Dansk Sang i 1982. Det var her han lige var holdt op på Aarhus Friskole. I 1987 begynde mine store drenge at gå i Kucheza. Da klubben var i sin spæde vorden, blev der bygget trommer, instrumenter og udsmykning til lokalerne, og trods mange flytninger undervejs kan vi stadigvæk sende en kærlig tanke til Leif, når vi spiller på de hjemmebyggede instrumenter. Ved en af workshopdagene i 1987 i Kucheza, står en oplevelse meget klar for mig. Leif og et barn sad og spillede/legede med de nybyggede marimbaer. Her iagttog jeg, hvordan Leif var i en meget direkte musikalsk kommunikation med barnet og fulgte med i, hvad barnet foretog sig musikalsk og afpassede sin egen udfoldelse til barnets. Igen en af de små detaljer der viser, hvor stor hans pædagogik var og en oplevelse, der har rodfæstet sig.
Engang i 80’erne var Karen Rønne og jeg ved at tage tilløb til den bog, der senere udkom i 1990 med titlen SPIL OP, om børn, musik og bevægelse. Undervejs i processen havde vi flere møder mede Ivalo og Leif om et samarbejde omkring en fælles bog. Til et af de første møder havde vi aftalt at komme til gården i Ormslev kl. 20 en fredag aften. Karen og jeg havde spist godt hjemmefra, for vi regnede ikke med mad på så sent et tidspunkt. Vi blevet mødt med andesteg og alt det tilbehør, den kunne trække. Den stod så på mere mad og madsnak – men vi kom dog også omkring temaet for vores møde.
Senere har jeg mødt Ivalo og Leif i mange sammenhænge – friskolen, Kucheza, som musikunderviser…
I 2002 begyndte jeg på en bog om Astrid Gøssel (AG), Bernhard Christensen (BC) og Jytte Rahbek-Schmidt. Jytte var dels elev af AG og BC helt tilbage til 30’erne. Hun var også med i kredsen, der startede Aarhus Friskole, og var den første musiklærer på skolen. Leif afløste Jytte i 1964, hvor hun blev ansat på Socialpædagogisk Børnehaveseminarium. Denne fortælling kan man læse meget mere om i min bog Musik Med Mening fra 2004. Bernhard Christensen, der er født i 1906, var for svag til at deltage i bogen, så afsnittet om ham blev båret dels af materiale fra hans egen bog, Mit Motiv fra 1983, og dels af interview med nogle af BC’s tidligere elever – heriblandt Leif.
25 år efter den første artikel med Leif lavede jeg en ny artikel til Dansk Sang og i tilknytning også en om Kucheza, hvor jeg interviewede Leif sammen med min søn Johan, der senere blev – og stadigvæk er – musikunderviser på Aarhus Friskole.
I løbet af de seneste år deltog Ivalo på mit Kuchezahold sammen med sit barnebarn. Hun bibragte altid rigtig god energi, når de deltog på holdet. Jeg har gennem alle årene suget til mig af inspiration og idéer til min egen undervisning på seminariet og i Kucheza.
Erik Lyhne – musiklærer på VIA læreruddannelsen i Aarhus og i Kucheza på Kucheza-slangerne og Fnadderaberne.
Af Johan og Erik Lyhne
Udgivet i Basunen, 2019.
Af Erik Lyhne
Udgivet i Dansk Sang, 2007.
Af Erik Lyhne
Udgivet i Dansk Sang, 2007.
Af Erik Lyhne
Udgivet i Musik med mening, 2004.
Af Erik Lyhne og Karen Rønne
Udgivet i Dansk Sang, 1981/1982.
Af Leif Falk
Udgivet i Modspil nr. 9, 1981.